Les Grus grus gaudeixen d'una protecció total contra els caçadors a Europa, tot i això, la destrucció dels ambients i l'augment demogràfic segueix incidint sobre la seva població. En alguns paisos aràbics, on la consciència mediambiental encara no ha arribat però les armes elaborades si, es maten centenars o inclús milers de grues en migració. D'aquesta manera, la població hivernant a Espanya augmenta mentre que la població europea no ho fa: l'Àfrica oriental cada cop acull menys grues hivernants, mentre que a la península ibèrica i a l'Àfrica occidental cada any n'acullen més.
Aquests dies el cel català s'omple de grues guiades per l'augment de la temperatura i, sobretot, per l'augment de les hores de sol, ja molt patent a finals de febrer. S'estan localitzant, sobretot, a zones despoblades de l'oest del país, però se'n veuen per tota la meitat nord de forma prou abundant. El vent de mestral i les neus al Pirineu han afavorit la possibilitat d'observar-les; les dues variables les fan més lentes i, inclús, les fan aturar.
Ahir, dia 26-2-2015, el Clot de la Unilla i els seus voltants vessaven de grues. El seu trompeteig es sentia a quilòmetres i les seves formacions decoraven el cel en tot moment. En el moment d'arribada (a les 12:00 del migdia) un estol d'unes 250 sobrevolava a molt poca altura, recent aixecades per un tractor en uns camps propers. Al clot hi havien 216 grues sedimentades. Algunes marxaven directes cap al Pirineu, altres feien cercles i tornaven a baixar i, inclús, es veien arribar petits grups del sud que no dubtaven en aturar-se en aquesta plana inundada enclotada.
Grues, Grus grus. Clot de la Unilla
|
L'elevada pluviometria de l'any passat i sobretot les intenses tempestes i les temperatures baixes de l'estiu varen ser les causes de la seva inundació (unes 30-40ha inundades) després de 10 anys sec.
A dia d'avui, sembla que la cubeta aguantarà sense problemes fins l'abril (assegurant, altre cop, bones observacions de migradors). Si la primavera fos plujosa i l'aigua aguantés fins a finals d'aquesta, podríem parlar de la nidificació d'espècies força escasses com a reproductores a les terres de Lleida. Creuem els dits!
Ahir, apart de les grues, hi havia força moviment d'ànecs. Això si, de limícoles només vaig ser capaç de localitzar una xivita. Ja aniran arribant..
Com a més destacat: unes 35 fotges amb comportament clarament territorial (persecucions constants), una desena de xiuladors i de grisets, mínim 8 cua-llargs (només una femella), un grupet de morells cap-rojos, un centenar de cullerots i de xarxets, etc.
De rapinyaires, segueixen les dues espècies representants del fred: he pogut localitzar dos mascles d'esmerla i un mascle d'arpella pàl·lida. Les esmerles s'aprofiten de l'extremada abundància de passerells i gafarrons, que s'alimenten en massa a les zones no conreades del voltant de l'estany
Grues, Grus grus. Clot de la Unilla |
Grues, Grus grus. Clot de la Unilla |
Per acabar us deixo un vídeo-muntatge , evidentment gravat ahir al clot. No oblideu pujar el volum per gaudir del trompeteig i d'alguna calàndria ja en zel, que per cert, manté una alta densitat a la zona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada