dimecres, 26 de novembre del 2014

Predicció ornitològica/meteorològica per els pròxims dies

Ornitologia i meteorologia són dos conceptes íntimament lligats. La meteorologia regna en tot allò que farà l'ocell. Diem llavors que el fred i les condicions meteorològiques desfavorables tenen incidència directa sobre el comportament de les aus.

La temperatura és la variable que més importància rep. El fred provocarà desplaçaments llargs (milers de km) i curts (baixar d'altitud, per exemple) a la recerca de llocs més càlids, però no només això. El fred també es traduirà en comportaments més confiats, en formació de grups per cercar menjar de forma més efectiva i protegir-se de forma molt més eficient, en la suspensió d'alguns cants, etc.
Les precipitacions i els vents també són variables clau. Aquestes dues, però, agafen realment importància en els moviments migratoris. Les borrasques faran patir de valent als ocells en migració; eliminant-ne molts exemplars i cansant i arrossegant als supervivents. Però el vent també pot ser una variable favorable. Els ocells aprofitaran el vent a favor per desplaçar-se amb molta més rapidesa i posposaran el viatge en cas de que aquest vagi en contra.

Que ens espera durant els pròxims dies?

La previsió meteorològica indica l'aparició d'un temporal de xaloc/llevant de primera categoria de divendres a diumenge. Aquests temporals típics de la tardor de la mediterrània occidental, tenen una incidència molt important en els moviments dels ocells.
La pluja persistent fa baixar els ocells de les muntanyes, tornant-se molt més accessibles. Però la conseqüència més atractiva és el que ve del mar. Els vents de llevant arrosseguen a les nostres costes multitud d'ocells, que normalment seguirien una ruta migratòria molt més oriental. Si això passa en els dies claus de migració: sobretot a finals de setembre i a principis de maig, la citació de rareses està assegurada. Si passa, com serà el cas, fora dels dies punta de migració, l'espectacle serà molt més discret, però igualment digne d'apreciar.

Previsió de vents per aquest cap de setmana. Els migradors hivernants que fugen del fred europeu, trobaran condicions de vol propícies fins al sud de França, on es veuran sorpresos pel temporal. Resultat: sedimentació a les nostres costes.

D'aquesta manera, a partir de demà-passat val la pena inspeccionar les nostres zones habituals, o bé, si volem assegurar el tret, les zones costeres del nord-est. Evidentment si sortim, hem d'acceptar que farem les llistes sota un "chubasquero" i amb els peus xops (amb el conseqüent constipat assegurat). Ningú ha dit que la vida de l'ornitòleg fos fàcil. 
Si desistim a mullar-nos, però no acceptem aguantar el mono d'ocells del cap de setmana, la millor opció és dedicar el dia plujós a les marítimes. El temporal marítim, a més de portar terrestres no habituals (que ràpidament es dispersaran per el territori), també arrossega marítimes prop de la costa (molt més fàcilment detectables). Calàbries, àlcids, petrells o paràsits podrien donar-nos el "xute" ornitològic necessari per poder suportar, sense llençar una mirada furtiva a la finestra de la feina cada cop que detectem un reclam, els dies laborals de la setmana que ve.

A més, ja avancem que aquest moviment ornitològic/meteorològic no s'acaba aquí. Després del temporal, ja la setmana que ve, arriba l'hivern. Els freds, per fi, baixaran per l'Europa central arribant a la península. Per tant, durant la propera setmana atents a les meravelles de l'hivern: augment substancial de grives cerdanes i pinsans mecs, pardals d'ala blanca en cotes baixes i alguna espècie més escassa com ara el sit blanc, entre d'altres.

Primers freds de la temporada.

Recordeu: en el nostre país, normalment, com més fotuda està la meteorologia, més emocionant està la ornitologia.

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada