divendres, 22 de maig del 2015

Onada de cama-rojos

Aquests dies estem vivint una invasió de Falco vespertinus sense precedents en la història del nostre país. Des de fa més d'una setmana aquest petit falcònid s'està veient per multitud de zones agrícoles de tota Catalunya i, inclús, se'l pot localitzar migrant entre els cims pirinencs/prepirinencs. El nombre d'individus que, en els darrers anys, travessen l'Europa occidental en el seu pas fins la zona de cria (estepes de l'est d'Europa) sembla que té una clara tendència a l'alça, fet que amb el temps, podria comportar a acceptar una modificació en la seva ruta migratòria prenupcial (veure en mapa més abaix). Els motius d'aquest canvi encara no són clars, però és possible que siguin els mateixos del paral·lel augment de cites d'arpella pàl·lida russa, que també tendeix a "occidentalitzar" la seva ruta migratòria.

Falcó cama-roig mascle (Falco vespertinus). 21-05-2015, Esclet.

Ahir, dia 21 de maig, a Esclet s'hi podien veure una quarentena d'exemplars, amb tot tipus de plomatge (2n any, mascles i femelles). Com és propi de l'espècie, foren prou confiats. La majoria estaven establerts en fils elèctrics i cablejat telefònic, volant de tant en tant per atrapar algun ortòpter. Uns exemplars es dedicaven a seguir un tractor, atrapant als saltamartins obligats a fugir. 

Falcó cama-roig femella (Falco vespertinus). 21-05-2015, Esclet.

Mascle de 2n any (Falco vespertinus). 21-05-2015, Esclet.

Femella adulta (a l'esquerra) i mascle de 2n any (a la dreta). 21-05-2015, Esclet.

La sedimentació d'exemplars ha estat més patent del que inicialment hauria pogut ser com a conseqüència del temps inestable dels dies 19 i 20 de maig, que ha obligat als falcons (i altres migradors) a fer parada. Probablement, també, la calma atmosfèrica que hem tingut durant tot el mes fins ara, sumada a les condicions menys propícies a l'Europa oriental (borrasques i vents forts), hagi estat un dels factors determinants per fer virar més grups migradors més cap a l'oest del normal.

En color negre la ruta habitual, en color vermell la ruta triada pels falcons que travessen els nostres cels. Aquesta segona ruta, com deia, sembla cada vegada més utilitzada.

Falcó cama-roig mascle (Falco vespertinus). 21-05-2015, Esclet.

L'espectacularitat del cama-roig potser ha deixat en segon pla la igualment insòlita invasió de bosquetes icterines, que es compten a desenes en llocs adients i es senten cantar inclús a parcs i jardins. Jo no n'he tingut la sort de sentir/veure cap (només vaig poder sortir ahir), però val la pena destacar-ho. A més, també s'estan veient (de forma poc abundant) alguns papamosques de collar i els últims mosquiters xiulaires del pas primaveral. Tots ells presents aparentment per les mateixes causes: bon temps a la nostre zona + borrasques en la seva ruta migratòria habitual + inestabilització del temps momentània a la nostre zona.

Tampoc cal deixar de marge als migradors tardans més habituals, però no menys espectaculars, com ara el gaig blau (del qual comencen a localitzar-se ocells migradors a molts punts) o el papamosques gris. Aquest últim també sembla que ha sofert una "caiguda migratòria" considerable.
I és que al patch no n'hi havien de cama-rojos ni icterines, però si el blau enlluernant del gaig blau i els espectaculars vols de caça dels papamosques grisos.

Gaig blau (Coracias garrulus). Pla de la Riera d'Arbúcies, 21-05-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada