diumenge, 21 de desembre del 2014

A les planes del Baix Empordà

A l'hivern, els poc coneguts aiguamolls del Baix Empordà i les planes que els envolten (on sovint es conrea arròs) s'omplen d'ocells del centre i nord d'Europa, que troben, a les zones inundades, aliment i refugi per assentar-se uns dies o, inclús, passar-hi tot l'hivern.
Visitar els arrossars, els petits aiguamolls, les platges i els secans d'aquesta zona, és una gran opció si volem gaudir d'una jornada ornitològica completa.

El Ter Vell, zona pantanosa conquerida en gran part pel canyís, és un magnífic exemple d'aiguamoll litoral. Es tracta d'un curs abandonat del Ter que de fa anys ha gaudit d'una estable protecció. Tot i estar completament delimitat per l'Estartit (nord) i els Griells (sud), a l'hivern acull a força anàtids i, de forma cada cop més regular, a alguns bitons. Però l'estrella de l'últim mes, no són els bitons (que també es veuen amb facilitat), sinó un exemplar de calàbria petita, que es pot veure a plaer des de l'observatori habilitat.
També destacar que, si tenim paciència i una mica de sort, aquest lloc és idoni per localitzar alguns dels interessants fringíl·lids de canyís, com ara la boscarla mostatxuda o el teixidor.

Calàbria petita, Gavia stellata. Ter Vell, 19-12-2014


Calàbria petita, Gavia stellata. Ter Vell, 19-12-2014


Calàbria petita, Gavia stellata. Ter vell, 19-12-2014


La plana arrossaire de Pals també és de visita obligada. Els camps inundats, ja de per si bells, són replets d'ocells que van i vénen. Les gavines vulgars i les fredelugues són els més abundants durant els mesos freds, però són moltes les espècies que hi són presents.
Durant els últims anys, la presència de grues ha anat en augment i, actualment, no és difícil veure'n algun grup reposant a les zones més tranquil·les.

Els racons d'interès abunden en aquestes planes costeres; els aiguamolls de pals, els arrossars de Bellcaire, les dunes litorals, els salicornars de la Pletera, etc.
Nosaltres, per últim, destacarem la zona agrícola de Palau-Sator. Aquí trobem alguns camps inundables de caràcter temporal i un estany permanent; l'estany de Boada. Aquestes zones són freqüentades, en època hivernal, per les grues, les daurades grosses, força espècies de limícoles i alguns rapinyaires com ara l'arpella pàl·lida o el milà reial.

Grues, Grus grus. Camps de Palau-Sator, 19-12-2014

Arpella pàl·lida, Circus cyaneus. Antic estany de Pals, 19-12-2014

Fredeluga, Vanellus vanellus. Antic estany de Pals, 19-12-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada